Monday, August 22, 2011

RENDANG PINDANG



RENDANG PINDANG

bahannya

ayam ikut suka nak banyak mana
5 batang serai*
6 ulas bawang merah*
6 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
5/6 biji cili padi*

(kisar bahan bertanda bersama2)

1 cawan santan
2 keping asam gelugur
beberapa helai daun limau purut
garam,gula dan perasa



caranya

panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau..masukkan ayam dan gaul rata..bila ayam sudah hampir masak masukkan santan dan gaul sebati..masukkan asam gelugur,garam,gula dan perasa..akhir sekali baru di masukkan daun limau purut..masak hingga kuah pekat..

utk lembutkan ayam sebelum masuk santan masukkan air dahulu..klu air berlebihan nnt biar hingga agak kering baru di masukkan santan..
WebRepOverall rating 

No comments:

Post a Comment