Monday, August 22, 2011

ASAM PEDAS


bahan-bahannya

4 ekor ikan kerisi
lengkuas
halia
serai-dititik
daun kesom
3 kuntum bunga kantan
belacan
2 biji bawang besar
5/6 ulas bawang putih 
air asam jawa (ikut suka nak banyak mn)
cili kisar dalam 2 senduk nasi
terung
tomato
daun kesom

cara-caranya

kisar bawang besar,bawang putih,halia,lengkuas dan belacan dan tumis bahan yang telah di kisar hingga naik bau.selepas itu masukkan cili kisar dan tumis hingga cili masak dan pecah minyak.selepas itu masukkan air asam jawa,bunga kantan,ikan serbuk perasa dan garam..akhir skl setelah ikan masak masukkn terung tomato dan daun kesom.

*Boleh di ganti dengan bendi.macam saya guna terung dan tomato sebab ada banyak dlm peti dari di buang baik campak je dalam asam pedas..he3*

No comments:

Post a Comment