Monday, August 22, 2011

PAJERI NANAS


sebiji nanas-yang kecil kupas kulit buang durinya dan potong bulat2
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(blender bahan bertanda)
1 tangkai kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
1 helai daun pandan-simpul
2 paket kecil rempah kari ayam baba
(bancuh bersama sedikit air)
sekeping manisan(gula kabung jenis nipis tu
garam,perasa dan gula
200 ml santan
sebungkus kerisik-yang kecik

caranya


panaskan minyak tumis daun pandan,bunga lawang kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga hingga terbit bau baru masukkan bahan blender..kemudian setelah bawang masak masukkan rempah kari dan kacau selalu supaya tidak melekat rempah2 tu dan tidak hangit..masukkan manisan/gula kabung..bila dah pecah minyak masukkan santan,garam perasa dan gula..akhir sekali baru masukkan nanas dan kerisik..


ps//ada setengah org letak udang kering saya tidak suka pada rasa udang kering sbb sini ssh nk cari yg elok jd saya xletak..dalam resepi ni mmg gunakan udang kering tp xbuh rs pajeri tetap sm xlari rsnya..he3


selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment