Monday, August 22, 2011

Asam Rebus Kerang


Asam rebus kerang

bahan2nya


2 ikat keladi-di rebus dahulu dengan asam keping dalam 2 keping
2 kg kerang
1 ikat daun kesom
5 keping asam gelugur
5 biji cili merah*
20 biji cili padi*
5 biji bawang besar*
1 inci belacan*
5 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
(mesin bahan yang bertanda)

cara2nya:-

rebus keladi dahulu tapis dan letak tepi..panaskan minyak dan tumis bahan2 yang di mesin tadi hingga naik bau..masukkan air,kerang dan asam keping..rasakan garamnya setelah kerang tu terbuka2 baru masukkan daun kesom dan keladi..sedia untuk di hidang.


petua:-hilangkn kotoran pada kulit kerang

ambil segenggam garam kasar masukkan ke dalam bekas berisi air yang mengandungi kerang..kemudian potong lebih kurang 3 sentitmeter dahan pisang dan gunakan ia untuk menggosok kulit kerang tersebut.hasilnya dapat di lihat dalam masa 2 minit..

No comments:

Post a Comment