Monday, August 22, 2011

DAGING GORENG ALA PATTAYA(RESEPI ASAL CHEF WAN)


500 gram daging batang pinang
1/2 cawan hirisan rebung-sy xletak sbb puas cari kat pasar x ada..hu3
1/3 biji lada benggala merah hijau kuning di dadu-sy xdadu ikut dan jer..
1 genggam daun selasih
1 biji bawang besar-potong bulat
1 sb sos tiram
1 sb sos cili thai
1/2 sb gula
sos ikan secukup rasa
1 sk tepung jagung+2 sb air
2 biji cili merah*8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*
(tumbuk bahan bertanda-sy kisar)
1/2 cawan air


caranya

panaskan minyak tumia bahan tumbuk hingga harum tambah sos cili dan sos tiram..masukkan daging kacau dan masak hingga daging kecut..tuang sedikit air dan biar daging lembut..masuk rebung dan semua jenis lada benggala bersama bawang..gaul rata..tambah sos ikan dan gula..msukkan bancuhan tepung jagung masak hingga pekat akhir sekali masuk daun selasih.masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api..

No comments:

Post a Comment