Monday, August 22, 2011

PUDING BUIH


Puding buih

bahannya

1 paket agar2
1.75 liter air
9 sudu gula(tp saya guna 6 sudu je sbb nak mkn dgn kuah dia kan kuah dia pun manis)
1 helai daun pandan-simpul
6 biji telur gred A-asingkn putih dgn kuning dan simpan 1 biji kuningnnya utk di masukkn ke dlm kuah)
1 tin fruit cocktail-asingkn air dgn buah
pewarna dan paste ikut citarasa
2 sudu esen vanilla

cara2 nya

masak agar2 bersama gula air dan daun pandan..bila dah mendidih masukkn pewarna kacau sebati..bila dah betul2 masak tutup api..agar2 dah suam2 kuku boleh pukul putih telur hingga betul2 kembang mcm krim kek gitu jd nya..slps nmpk mcm krim kek baru masukkn kuningnya yang 5 biji td 1 per 1..pukul lagi hingga gebu segebu2nya..tuang agar2 di dalam pukulan telur tadi dan pukul lagi hingga betul2 sebati..letak lah dalam loyang setelah semuanya sebati

untuk kuahnya pula

bahannya

1 tin susu cair
2 tin air-guna tin susu cair
7 sudu besar gula-tapi saya guna 3 je tu pun dah manis
2 sudu besar tepung kastard-di bancuh dengan sedikit susu cair tadi
1 biji kuning telur-yang diambil dari 6 biji tadi
2 helai daun pandan-simpulkan
1/2 sudu kecil garam

caranya


masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih kuah ini hendak lah selalu di kacau supaya tidak berketul..bila dah mendidih dan pekat tutup api dan biarkan sejuk bila dah sejuk simpan dalam peti ais.

* bila nak makan potong puding buih letak kuah kastard dan hias dengan buah coctail tadi dan ngap lah..he3..


No comments:

Post a Comment