Monday, December 10, 2012

Kek span coklat



Kek span coklat

sumber:-variasi hidangan berkeju

Bahannya

150 gm gula halus
15 gm ovalette
5 biji telur gred A
110 gm tepung kek*
1 sk serbuk penaik*
(ayak bahan bertanda*)
40 gm air
20 gm serbuk koko
1 sk emulco coklat/perisa coklat/
70 gm minyak masak/mentega cair

caranya

Pukul telur dengan gula hingga kembang dan putih..Masukkan ovalette dan pukul lagi hingga kembang..Masukkan tepung yang di ayak pukul dengan speed perlahan untuk sebati kan bahan kemudian pukul dengan high speed selama 5 minit..Masukkan air yang telah di campurkan dengan emulco coklat dan serbuk koko..Pukul lagi selama 5 minit hingga gebu..Tuangkan minyak dan gaul perlahan-lahan dengan senduk hingga sebati..Sediakan tin bulat berukuran 8 inci griskan dan lapik kertas minyak..Tuang adunan dan bakar selama 45 minit @ hingga masak..Apabila masak telangkupkan 5 minit keluarkan dari loyang dan sejukkan..(dalam buku resepi ni tak tulis pula berapa suhunya mcm saya guna oven butterfly tu jd xtahu mcm mn nk gtahu suhunya)..

2 comments: