Monday, December 24, 2012

Nasi jagung



Nasi jagung

Bahannya


*4 cawan beras, basuh bersih dan rendam selama 1/2 jam, dan toskan.
*4 cawan air biasa
*1 cawan susu sejat-saya guna santan
250 gram jagung segar dihiris
1 helai daun pandan disimpul
2 batang serai dititik-sy xguna
2 sudu besar marjerin
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
Untuk hiasan: bawang goreng

Caranya

  1. Panaskan marjerin di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga bawang kekuningan dan terbit bau.
  2. Alihkan bahan-bahan yang telah ditumis tadi di dalam rice cooker. Masukkan 4 cawan air,  susu sejat, jagung, daun pandan, serai, garam, dan gula. Kacau rata dan masak sehingga air mendidih.
  3. Kemudian masukkan beras dan kacau rata. Masak seperti memasak nasi biasa.
  4. Selepas nasi masak, gembur dan taburkan bawang goreng. 

No comments:

Post a Comment