Friday, December 14, 2012

Pandan Slice Cheese



Pandan Slice Cheese

Bahannya

4 keping slice cheese-saya letak lebih sebab suka dengan rasa cheesenya
200 ml susu segar
70 gm butter/marjerin
80 gm tepung gandum-di ayak terlebih dahulu
70 gm gula
4 biji telur saiz A
beberapa titik esen pandan
beberapa titik pewarna hijau
1 sk serbuk koko

caranya

Carikkan slice cheese kecik-kecik dan campurkan dengan susu segar kemudian masukkan dalam periuk gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese cair..(saya guna teknik double boiled)..Kacau sentiasa..Masukkan butter dan separuh gula kacau hingga gula larut tutup api dan sejukkan sebentar..Asingkan putih telur dan kuning telur pukul putih telur dengan baki gula hingga menjadi merugie..Didalam bekas lain pukul kuning telur dan masukkan adunan cheese tadi kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi..Pastikan adunan tidak berketul..Akhir sekali masukkan dalam adunan merigue tadi dan beberapa titik esen pandan dan pewarna hijau gaul guna spatula..ambil 2 sudu besar adunan dan masukkan serbuk koko..Ketepikan..Curah adunan warna hijau dalam acuan kek yang telah di gris dan akhir sekali curahkan pula adunan coklat atas permukaan hijau dan lorekkan dengan garfu @ lidi..Bakar pada suhu 170c selama 20 minit dan turunkan suhu 140c selamar 45 minit..Gunakan kaedah bain marie ye  untuk dapatkan tekstur yang tidak terlalu kering..

No comments:

Post a Comment