Monday, December 10, 2012

Kek paun coklat keju



Kek paun coklat keju

sumber:-variasi hidangan berkeju

bahannya
110gm keju krim
170gm mentega
250gm gula kastor(sy gunakan 180gm jer)
3 biji telur gred A
180gm tepung gandum*
1 sk serbuk penaik*
20gm serbuk kok*
(ayak bahan bertanda*)
100gm susu segar/UHT
1 sk esen vanilla
apa2 biskut hancurkan dan di gaul dengan sedikit mentega cair-ni sy tambah
acuan 8 inci-di gris dan di lapik kertas minyak

caranya

Biskut yang telah di gaul dengan mentega cair tekan2 dalam loyang(sy buat cm ni makna xletak kertas minyak..Kalau xbuh kena letak kertas minyak yer)..Pastu simpan dalam peti ais sekejap..Satukan keju krim,mentega dan gula..Putar hingga kembang dan berkrim..Masukkan telur sebiji demi sebiji dan di ikuti esen vanilla..Pukul lagi sampai kembang..Masukkan bahan ayak ke dalam adunan telur tadi berselang seli dengan susu..Gaul sebati..Tuang dalam loyang berisi biskut tadi..Bakar dalam ketuhar yang dah di panas kan ke suhu 180c selama 1 jam @ hingga masak..setelah kek masak boleh lah di tuang kan ganache coklat..saya ada tambah kacang gajus cincang atsnya..Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment