Friday, December 14, 2012

Apam bakar


Apam bakar ni pertama kali saya cuba saya skodeng blog che mat gebu..Siapa yang tidak kenal dengan che mat gebu kan..Memang sedap dan gebu apam bakar ni..Saya makan dengan sambal bilis..

Apam bakar

Sumber:-Che mat gebu

Bahannya

1 cwn tepung gandum
1 1/2 sb gula halus
1/3 sk garam
1/3 sk instant yeast(maripan)
150ml air
70 ml air suam
kuah kari.sambal tumis sebagai pencicah

Carany

Satukan yeast dengan 1/2 sb gula dan air suam..kacau rata dan biar hingga berbuih..Sementara itu satukan tepung gandum,garam dan baki gula halus..Kacau rata..Bila yeast sudah berbuih masukkan ke dalam tepung dan kacau rata..Tuang 150 ml air biasa dan kacau hingga sebati dan tidak berbintil..Perap 1 jam @ lebih sedikit..Panaskan non stick pan saiz 4 inci letak minyak sedikit ratakan..Senduk adunan apam tadi lebih kurang 1/3 cwn ke dalam pan..Ratakan dan tutup permukaannya dengan tudung periuk kecil dan masak dengan api kecil hingga apam naik dan permukaannya kelihatan sedikit berlubang..Terbalikkan dan sambung memasak hingga kuning keemasan..Angkat dan buat hingga habis..


2 comments: