Tuesday, April 14, 2015

Bingka Pandan



Bingka Pandan

Sumber kak yatie blog

Bahan- Bahan


1 cawan gula
1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
2 sudu besar mentega
2 cawan tepung gandum
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).

No comments:

Post a Comment