Tuesday, April 14, 2015

Bingka Labu



Bingka Labu

BAHAN-BAHAN
2 biji telur
2 cawan santan (guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cawan susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cawan gula pasir halus
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak
2 cawan labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.Tapis adunan tadi. Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.*

Cara sy..susu cair sy xltk sy terus gn santan 2 1/2 cwn..susu pekat mnis jgk xbuh..sy gn gule je..


No comments:

Post a Comment