Tuesday, May 26, 2015

Kaswi Pandan



Kaswi Pandan Seri Wangi
Sumber: Kak Yatie
Bahan-Bahan ( loyang 8 inci )
-1 1/2 cwn tepung gandum
-1/2 cwn tepung ubi
-1 cwn gula pasir halus
-2 1/2 cwn santan (Yatie guna santan kotak 200ml dan selebihnya tambah air biasa)
-1 cwn air pandan (air di kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
-1 sudu besar air kapur sireh
-1/2 sudu kecil garam
-sedikit pewarna hijau.(sy xguna sbb xde)
**1/2 biji kelapa parut putihnya sahaja dan sedikit garam halus, gaulkan rata dan boleh di makan bersama kaswi pandan seri wangi.
Cara-Cara
Panaskan kukusan sementara membancuh adunan kaswi.
Sapu sedikit minyak di sekeliling loyang dan alaskan plastik. Ketepikan dulu.
Kalau guna acuan kecil sapu bekas acuan dngn sedikit minyak juga. Ketepikan dulu.
Sementara itu, satukan tepung ubi dan tepung gandum dlm mangkuk besar.
Masukkan gula, garam, air pandan dan santan. Gaul sebati.
Masukkan air kapur dan pewarna hijau. Saya blend je semuanya.
Tuang dlm loyang yg di panaskan sebentar dan kukus selama 35 minit.
Kalau guna acuan kecil, masa mengukus pendek sedikit, antara 15-20 minit.
Bila dah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.

No comments:

Post a Comment