Tuesday, September 23, 2014

Sagu gumpal



RESEPI ASAM GUPAL / SAGUPAL BONDA

Bhn2:

2 cawan sagu putih - bersihkan dan toskan
4 mangkuk santan
Sehelai daun pandan
Gula pasir secukupnya
Secubit garam

- masukkan sagu ke dlm bekas besar dan tuang air panas mendidih sdkt2 .
- buat hingga sagu blh dikepal dan ketepikan.
- masak santan bersama daun pandan, halia, halba, garam dan gula hingga mendidih.
- masukkan sagu yg telah dikepal td dan masak hingga sagu betul2 masak.
- sejukkan dan sedia dihidangkan.. senangkan...
(cara saya sagu tu sy rendam bg kembang dl..kemudian tapis bg kering air..sy ltk air panas sikit demi sikit..lepas tu saya tapis lagi dan sy cuba gumpal..bl dah blh kepal bulat2 bermakna sagu dh blh di rebus..sy masak air dlm periuk rebus sagu gumpal sampai masak br sy masak santan dalam periuk lain..ambil sagu yg masak tadi br ltk sagu tu dlm periuk..resepi ni sy jmp kat blog lain tp cara2 ni adalah ajaran dr mak saya)

No comments:

Post a Comment