Thursday, September 18, 2014

Rempeyek Ikan Bilis



Dah lama cari resepi yang sedap ni akhirnya jumpa jugak..Terima kasih pd tuan punya resepi kak fauziah abdul samad dan shbt sy chasya aripin..

REMPEYEK BILIS HALUS
resipi asal Ann

BAHAN-BAHAN

2½ cawan tepung beras
4 cawan air
1 butir telor ayam
1 biji buah pala-ni pun kita tak de
3 ulas bawang putih
8 biji cili api (nak pedas tambah lagi)
1 sudu besar jintan manis
2 - 3 helai daun limau purut (dimayang halus)-kita xletak sbb xde
secubit garam (boleh jugak tidak bubuh)
ikan bilis halus/kacang tanah kita tambah..

CARA

1. Semua bahan diatas kecuali daun limau purut dan jintan manis, dimasukkan ke dalam blender dan dikisar halus.

2. Keluarkan ke dalam besen dan campur daun limau purut dan jintan manis. Perap kira-kira 20 minit.

3. Ann guna kuali non stick berukuran 8" atau 9". Tapi Kjee guna non stick pan yang 5" sahaja.

4. Panaskan minyak dalam non stick pan. Minyak harus banyak. Apabila minyak panas, ambil sesenduk adunan tepung tadi dan curahkan ke dalam kuali. Banyak mana harus dicurahkan terpulang kepada besar kualinya. Oleh kerana Kjee guna kuali kenit, Kjee curah ½ senduk.

5. Kemudian Kjee taburkan sedikit ikan bilis. Ikan bilis ini tersangat masin, so jangan berani-berani bubuh garam dalam adunan. Kalau tidak bubuh garam pun ok.

6. Terbalikkan apabila satu side dah garing. Angkat dan toskan atas tisu dapur. Warnanya harus brown. Sejukkan. Simpan dalam bekas kedap udara.

7. Ulang sampai habis.

Lawak x gambo kite..Tak ada acuan pny psl ha main curah je lah..Janji sodap..

No comments:

Post a Comment