Saturday, November 3, 2012

Chipsmore Cheese Cake




Sedap saya suka dengan cheese..Dan cake ni sangat lembut jadi saya sarankan buh dalam bekas dadih tu eh..Saya tak ada dan lupe beli jadi main hentam ler buh dalam apa je yg ada lepas tu mula lah payah nk potong hu3..

Chipsmore Cheese Cake

Bahannya

1 peket chipsmore-yg rm3.90 tu eh
70 gm mentega cair

Chipsmore ni buh dalam plastik pastu gelek dengan penggelek kejap je hancur..pastu suku simpan skit untuk tabur atasnya nanti..selebihnya di gaul dengan mentega dan tekan padat2 pd loose tin dan simpan kejap dlm peti ais..

Bahan A

2 biji kuning telur
100 gm gula
160 ml susu segar

bahan ni di masak secara double boiled..Kacau sebati dah mendidih ketepikan..

Bahan B

250 gm cream cheese
200 ml whipping cream-kotak kecil sekali
1 bekas kecik yogurt plain
2 1/2 sudu gelatin


Caranya

Cream cheese di pukul lembut..Masukkan kan whipping cream dan pukul lagi..Masukkan gelatin dan yogurt sambil di pukul sebati..Masukkan bahan A dan pukul lagi..Kemudian masukkan sikit chipsmore yg kita gelek td dlm adunan ni gaul2 dengan senduk..Tuang adunan dalam loyang ada ada biskut tadi..Kemudian tabur kan chipsmore atas adunan dan sejukkan dalam peti ais selama 3-5 jam..

No comments:

Post a Comment