Saturday, November 10, 2012

Ayam cina



Masakan ni dah jadi fav pada anak-anak saya ibu dengan adik saya..Masakan yang cukup senang..

Ayam cina

Bahannya

Beberapa keping dada ayam
4 ulas bawang putih-di tumbuk
2 biji telur-di pukul rata
2 pokok daun bawang
1 sb serbuk lada sulah
garam dan perasa

Caranya

Ayam yang telah di basuh di potong dadu @ ikut suka kita..Kemudian goreng sampai masak..Bila dah masak masukkan bawang putih yang telah di tumbuk..Gaul sampai naik bau..Bila dah terbit bau dia ketepi kan ayam jangan sampai kena minyak dalam kuali tu tak pun tahan dengan senduk/sudip supaya kesemua ayam tak cecah minyak tu..Kalau ada 4 5 ketul yang terkena tak apa abaikan..Masukkan telur yang di pukul tadi di tempat yang kosong pada minyak tu..Tunggu sekejap kemudian kacau dengan sudu..Sudip tu jangan di alihkan..Sudip tu tuk tahan ayam dari jatuh dalam telur tu..Bila telur dah masak kacau2 rata terus dengan aya,..Kemudian masukkan lada sulah garam perasa dan daun bawang tadi..Kacau rata..Siap untuk di hidangkan..


No comments:

Post a Comment