Thursday, April 18, 2013

Kek Keju Jeli Koktel





Bahannya

untuk lapisan biskut

200 gm biskut Marie-di kisar halus
100 gm mentega- di cairkan

Lapisan kek

250 gm keju krim
200 ml krim putar tenusu(uht whipping cream)
15 gm gelatin halal
60 gm air
80 gm gula kastor

Lapisan jeli

5 gm serbuk agar-agar
100 gm gula kastor
500 ml air
1 tin buah-buahan campuran-fruit cocktail

caranya

Satukan bahan lapisan biskut dan gaul sebati..Ratakan pada acuan tin springform bersaiz 8 inci dan tekan padat..Masukkan dalam peti sejuk 30 minit..

Untuk lapisan kek:Krim putar di pukul hingga kembang dan pekat..Simpan sebentar dalam peti sejuk..Pukul krim keju dan gula hingga berkrim..Gelatin dan air di satukan dan panaskan atas double boiler hingga cair..Sejukkan sebentar hingga suam dan masukkan dalam adunan keju tadi..Kacau sebati..Masukkan krim putar tadi dan gaul sebati..Masukkan 1/2 tin buah-buahan(tanpa air) dalam adunan lapisan kek..Gaul rata..Tuang atas lapisan biskut dan ratakan..Masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam supaya ia keras sedikit..

Untuk lapisan jeli:Satukan serbuk agar-agar,gula dan air..Biarkan ia menjadi suam..Taburkan separuh buah-buahan atas kek yang telah keras tadi..Tuangkan agar-agar yang suam ke atasnya..

* nmpk tak ada putih2 atas agar-agar tu kan kes tak sabar punya pasal..tak sempat suam dah tuang..huhuhuhu

No comments:

Post a Comment