Monday, April 1, 2013

Apple Crumble



Bahan-bahannya

5 biji epal merah/fuji epal1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
1 1/2 sudu besar gula perang

Cara-cara:

Gaul sebati semua bahan dan ketepikan

Bahan Crumble:

1 cawan tepung gandum
80gm butter sejuk - didadu kecil
1 sudu besar gula perang
1/2 cawan nestum
sedikit garam

Cara-cara:

 Gaul ramas semua bahan sehingga menjadi breadcrumbs. Glisskan loyang 8"x8"x3" dengan butter. Letakkan  bahan-bahan filling dalam loyang tersebut kemudian di tabur rata-rata crumbles di atasnya. Bakar selama 35min pada 175 C. Sedia di hidang dengan kastard atau aiskrim vanilla.

#Dalam resepi ini tidak ada adunan pastri di bawah. Tapi saya sertakan adunan pastri yang saya agak-agak sahaja sebab kalau tak letak pastri tak best..

Bahan untuk pastri:

tepung gandum
minyak masak
garam

Cara-cara:

Gaul semua bahan sehingga menjadi doh dan terapkan di dalam loyang. Kemudian letakkan filling dan crumbles.

Kastard vanilla:

1 tin susu cair
1 tin air
2 sudu besar tepung kastard
4/5 sudu besar gula
1 penutup esen vanilla

Cara-cara:

Satukan semua bahan-bahan dalam periuk dengan api yang perlahan sehingga pekat. Hidangkan dengan apple crumble.

No comments:

Post a Comment