Monday, October 27, 2014

Daging Goreng Ketumbar Jintan



Daging Goreng Ketumbar Jintan
Sumber:- Chef Joha

Bahanya

1kg daging di hiris nipis
3 sb biji ketumbar-sangai
1 sk biji jintan manis-sangai
1sk biji jintan putih
1 inci halia di kisar @ di tumbuk halus
4 ulas bawang putih di tumbuk halus
(bahan di atas di tumbuk halus)

1 sb serbuk kunyit
1 sk serbuk jintan halus dan ketumbar
garam secukup rasa
gula secukup rasa
kicap manis 2 sb
3/4 biji buah pelaga
1 biji bawang besar di hiris bulat
1/4 cwn air
1/2 cwn minyak masak
3 biji ubi kentang di hiris wedges-sy tak buh

Caranya

Gaul bahan tumbuk dengan daging bersama serbuk kunyit,serbuk jintan halus,ketumbar..Perap selama 2 jam..Bila hendak di goreng gaul dengan sedikit minyak dan kicap manis..Panaskan minyak dan goreng daging yang berempah tadi goreng hingga masak..Letakkan lagi kicap sedikit,masukkan bawang besar yang di hirisbulat masukkan kayu manis 1 batang,dan 3/4 buah pelaga..Goreng daging supaya garing dan sebati..Biarkan daging di kuali dengan api yang sederhana masukkan garam dan gula secukup rasa..Goreng ubi dan blh campur dengan daging..Saya masukkan cili padi sebagai tmbhn dan jg lada hitam..

No comments:

Post a Comment