Thursday, February 27, 2014

Sambal Pahang



Sambal Pahang

Bahannya

2 sb belimbing hitam
2 genggam ikan bilis
35 biji lada burung(pedas baru sedap)
1 biji bwg besar

caranya(cara saya)

Blender bwg,cili,belimbing..Ikan bilis saya tumbuk..panaskan minyak dalam 1/2 cwn @ 1 cwn saya tumis kan ikan bilis dulu naik bau baru msuk bahan blender..Masuk garam dan kacau sampai kering..Kena rajin kacau ye..Sambal ni akan hitam dengan sendirinya.

Belimbing ni basuh bersih2 tapis..pastu buh dalam periuk yang tak guna(saya guna periuk letrik yg rosak tu) buh garam jangan letak air sebab nnt belimbing ni akan keluarkan air..kena kacau2 tkut hangit bwhnya..

See..banyak x air nya??Banyakkn..hik3..lebihan airnya jangan di buang blh di simpan..Nnt klu ada bakar ikan ke blh gnt kan air asam kpd air ni..Mksdnya air asam tu kita guna asam jawa,bwg merah cili padi belacan kan??jd air asam jawa xyah guna gantikan air belimbing ni je..Oh ya masak belimbing ni 3 jam..Cukup 3 jam ttp api dan tapis..boleh simpan dalam bekas stock tuk sambal pahang..

2 comments: