Wednesday, February 5, 2014

Kek Span Pandan



Sumber resepi dari kak mai zura

Kek Span Pandan

Bahan-Bahannya

BHN:
6 biji telur ayam --asing putihnya
300gm gula halus
1/4 cawan minyak jagung
240gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh garam
1 cawan santan pekat - guna susu cair je
10 helai daun pandan --blend ambik patinya di campurkan dlm santan jadikan secawan

CARA:
1- Pukul 1/2 sukatan gula dengan kuning telur hingga putih warnanya,masukkan minyak jagung dan pukul lagi

2- Masukkan santan yang telah dicampur dengan pati pandan dan garam.

3- Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul rata.

4- Dalam bekas lain pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang kemudian masukkan baki gula halus dan pukul lagi hingga betul2 pekat - kalau terbalikkan tu tak jatuh ler..

5- Campurkan adunan tepung tadi ke dalam putih telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.

*** mai tak blend pun daun pndan guna esen pandan dan
pewarna je..he.he.
cream of tartar mai ganti dgn cikit garam


No comments:

Post a Comment