Sunday, March 18, 2012

ROTI SARDIN


Roti sardin

bahannya

by Nik Norsyella Asyekin on Monday, 19 March 2012 at 14:06 ·
Sumber : Ayu Jalinan Rasa

BAHAN-BAHAN:
1 tin kecil sardin
½ labu bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
6-10 biji cili padi - dipotong bulat kecil²
2 biji telur - size M
7-8 keping roti
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA-CARA:
1. Tumis bahan hiris & cili padi hingga layu..
2. Masukkan sardin dan kacau 2 minit..
3. Masukkan air & garam.. Biarkan pekat & angkat..
4. Dengan menggunakan garpu, hancurkan sardin tadi dan ketepikan..
5. Kocok telur seperti nak buat telur dadar..
6. Masukkan sardin ke dalam telur tadi dan kacau rata..
7. Ambil sekeping roti & celupkan ke dalam telur.. Boleh celup kedua² bahagian atau boleh juga buat sebelah bahagian jerk..
8. Panaskan frying pan dan masukkan minyak sikitttt jerk.. Letak roti dan balik²kan agar masak sekata..
9. Lakukan proses yang sama hingga habis semuanya..
10.. Sebelum menghidang, potong 2 roti tersebut menjadi segi 3.. Enak dimakan begitu sajer sbb ianya dah sedia pedas..

No comments:

Post a Comment