Sunday, March 18, 2012

CENCARU TUMIS CILI API BERSANTAN



Cencaru tumis cili api bersantan

by Nik Norsyella Asyekin on Monday, 19 March 2012 at 14:42 ·
resepi ni juga dari sis Jalinan Rasa..memang sedap..tq sis.
Resipi : Ayu Jalinan Rasa

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan cencaru - dilumur dengan serbuk kunyit dan garam.. Goreng hingga garing..
¼ cawan santan pekat M&S
½ cawan air
Garam & gula secukup rasa
1 helai daun kunyit - dihiris halus
2 helai daun limau purut
Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
½ labu bawang besar
2 ulas bawang putih
10 - 15 biji cili api
Sedikit kunyit @ serbuk kunyit

CARA-CARA:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing..
2. Masukkan daun kunyit & daun limau purut.. Kacau rata..
3. Tuangkan santan & air.. Perasakan dengan garam & gula.. Kacau hingga mendidih..
4. Akhir sekali, masukkan ikan cencaru yag telah digoreng tadi.. Kacau sebati dan sedia untuk dinikmati..

maaf ler sy guna ikan tongkol sbbnyer ikan cencaru br mkn jd suami xnk ikan cencaru..terpaksalah..ikan tongkol ni saya rebus dgn asam keping garam dl br goreng..

No comments:

Post a Comment