Thursday, March 13, 2014

Serunding Daging



Sumber :- kak Rohana Sulaiman

SERUNDING DAGING - Rohana Sulaiman

Bahan
Daging lembu tanpa lemak dan urat
Cili kering*
Bawang besar*
Bawang puteh*
Serai*
Ketumbar biji* (biar terasa ketumbar sikit)
Jintan kasar dan halus sikit*
Buah keras sikit*
Lada hitam sikit*
Kunyit hidup*
Halia*
Garam
Gula
Air asam dan asam keping
Daun salam
Daun Limau purut
Daun kunyit

Cara
Rebus daging dan masukkan sadikit halia dan rebus hingga empuk. Kemudian disiat2 dan buang urat jika ada. Tumbuk2 dng lesung supaya halus sikit. Ketepikan.

Kisar kesemua yg bertanda* dan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan air asam, garam dan gula. Masukkan juga daun salam, daun limau purut, kunyit dan lebihkan rempahnya. Masukkan daging tadi dan goreng hingga sebati dan jangan terlalu kering.
Biar ada pedas dan manis.


(pstttt, nampak x daging tu tebal2..kikikikiki kes malas nak tumbuk..rupa xcun terus..kebetulan ms ni tgn pun kebas gile(kencing manis)..wlu tebal2 dagingnya tp sedap tq kak rohana sulaiman..love laling..ermm tlg klik iklan2 ye kwn2)

No comments:

Post a Comment