Monday, March 17, 2014

Kek Sarang Semut



Sumber:- Kak June Ahmad

Walau rupa tak cun mcm tuannya buat tapi rasa tetap sama mcm kek sarang semut yang lain..tq kak..Halalkn resepi sy copy paste ye..Tlg ye kwn2 nnt klik iklan untuk tabung nuff sy..

~kek sarang semut @ gula hangus...xyah perap~

bahan2:

1 cwn gula (xske manis blh kurangkan)
1 cwn air pans
2 sudu mkn butter/ majerin
-gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan...
pastu masukkan air panas perlahan2...tutup api...
masukkan butter...sejukkan...

bahan kek:
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat (xsuke manis blh kurangkan)
4 bj telor
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

cara:
1) ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...
2) pukul telor hingga kembang...
3) masukkan pula susu pekat...pukul lg hingga kembang dan masukkan vanilla...
4) masukkan bahan ayak td...pukul lg...
5) masukkan gula hangus td...kalau berketul, tapis dunan...kacau sebati.
6) lenser loyang ngan majerin dan tuang adunan...
8) bakar 40 minit suhu 160c...api bawah je...
9) dh msk tutup suiz dan biarkan di dlm oven selama 10 minit agar ia msk ngan haba sahaja...
10) kuarkan kek dan restkan 10 minit , baru potong...

No comments:

Post a Comment