Monday, June 4, 2012

SERABAI


terima kasih pd mlong tipah..mmg sedap mkn dgn pengat durian..suami pun puji ank2 pun suka tmbh2 yg no 2..hik3..izinkan sy copy paste resepi yer..
sumber utama:Mlong tipah

APAM LENGGANG ....SETELAH MASAK
ADUNAN APAM LENGGANG,,PERAP 4/5 JAM

BAHAN2NYA

300 GRAM TEPONG BERAS
1/2 CAWAN NASI
1/2 PEKET MAURIPAN +1 GELAS AIR SUAM
4 SUDU BESAR GULA
1 GELAS AIR LAGI..
SEDIKIT GARAM

KIRA AIR 2 GELAS YG DIPERLUKAN YA...
ADUNAN MMG PEKAT YA

1/CAWAN SANTAN...NI LAST SEKALI BILA NAK MASAK BARU MASUKKAN SANTAN
CARA2NYA
BLENDER SEMUA BAHAN HINGGA HALUS
DAN PERAP 4/5 JAM

BILA DAH NAIK MASUKKAN SANTAN POKAT TD
GAUL RATA

PANASKAN KUALI..LESER DGN MINYAK SIKIT
MASUKKAN SATU SENDUK...BIAR JER CAM TU
TUTUP KUALI DGN PENUTUP
BIAR APAM MASAK..
API PERLAHAN OK...

DAH MASAK ..ANGKAT ...LIPAT 2

DAH SIAP....MAKAN DGN KARI PON SODAP
DGN SERAWA DURIAN PON SODAP

No comments:

Post a Comment