Friday, December 12, 2014

AISKRIM MALAYSIA


AISKRIM MALAYSIA

SUMBER 1:-SIS NORASLINDA BUGAL
SUMBER 2:-SIS AZLITA MASAM MANIS

Tq akk..Lepas dpt tip ni lembut gebu aiskrim ku..Mohon sy sopy ye resepinya..

Bahanya

Susu cair-sy guna susu pekat
Gula
Cordial jagung red man
Air
Jagung dalam tin-saya tak letak

Caranya

Buat air batu jagung ni mudah aje. Untuk dapatkan air batu yang lembut air tu kenalah di masak hingga didih pas tu kita masukkan gula. Gula pun kena banyak kalau tak air batu tu kasar tak halus. Bila gula dah larut barulah masukkan kordial jagung biasa ita guna Red Man. Bila dah didih baru masukkan jagung dalam tin. Jagung dalam tin ni biasa ita guna yang creamer jadi terasa lemaknya.. tambahkan secubit garam untuk lebih rasa lemak.  Bila dah masak tutp api baru masukkan susu cair. Rasalah dulu air tu rasanya biarlah ada manis dan lemak-lemak jagung. Tunggulah hingga air ni tadi betul-betul sejuk baru lah di masukkan dalam plastik air batu. Ikat ketat dan simpan dalam peti ais semalaman. Mudah je kan.. Jom buat!

Cara saya iku cara sis noraslinda bugal..Semua sekali saya masak dah gelegak tutup api biar suam2..dah suam2 terus msuk plastik terus msuk peti..

No comments:

Post a Comment