Sunday, October 21, 2012
Eggless, Butterless & Milkless Chocolate Cake / Kek Coklat Tanpa Telur, Mentega & Susu
Salam pada rakan2 blogger saya pada kali ini..Untuk hari ini saya buat kek dari resepi kak dayang nama nya pun susah saya nak nyebutnya(maklumlah xfhm omputih) hik3..bahan yang cukup senang..jom intai bahannya..
Eggless, Butterless & Milkless Chocolate Cake / Kek Coklat Tanpa Telur, Mentega & Susu
Bahannya
2 cawan tepung gandum+2 sk baking powder+1 sk soda bicarbonat(ayak sekali)
1/2 cawan serbuk koko @ campuran serbuk coklat
2 cawan gula icing
2 peket coffee mix(3 in 1) 2 in 1 pun blh
2 1/2 cawan air panas
1/2 sk garam
160 ml minyak sayuran/minyak jagung
2 sk cuka
2 sk vanilla
Caranya
Panaskan oven pada suhu 160-170c..Sediakan loyang yang bersesuaian..Griskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung..Sediakan bekas yang agak besar..Satukan tepung,gula,serbuk coklat,coffee dan garam..Ratakan..Kemudian masukkan air panas dan esen vanilla..Kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu @ spatula..Tuangkan minyak sayuran/minyak jagung..Kacau lagi hingga sebati..Jika adunan bergentel tapiskan..Akhir sekali masukkan cuka dan kacau rata..Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar selama 30 minit @ hingga masak..Suhu bergantung pada oven masing-masing..Tidak mengapa jika permukaan retak sebab memang begitu kejadiannya..(sy alhamdulillah xretak)..Setelah kek masak biarkan ia sejuk semalaman sebelum di potong..Hiaskan dengan krim/ganache jika suka..
***Kek ini sangat moist lembut dan sedap di makan setelah di biarkan semalaman @ 1-2 hari..
Labels:
KEK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment