Wednesday, November 28, 2012

Roti jala



Assalammua'laikum sahabat2 blog ku..Agak lama tak update blog..Punya lama simpan gambar baru nak update resepi hu3..Roti jala ni saya cuba resepi dari kak gee..Memang sedap dengan lemaknya walau sejuk pun tetap lembut jer..

Roti jala

Sumber dari kak gee(fauziah abd samad)

Bahannya

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan(sy letak 2 cawan santan+1 cawan air sebab saya guna acuan jeis kuning tu bukan jenis picit cam kak gee jd payah btl nk kuar sbb pekat)
1 biji telur
secubit garam
beberapa titis pewarna(ikut suka nak letak ke x)
(kalau untuk roti jalan pandan saya blender daun pandan dengan air 1 cawan..pastu santan tu cam biasa sy guna 2 cwn sy guna santan pekat tau lalink)

Caranya

Masuk semua bahan dalam blender dan blend sebati..Tuang dalam botol acuan..Boleh guna acuan biasa..Pastu panaskan non stick pan dan oleskan mentega ke seluruh kuali..Biar kuali panas dan mula lah menjala..Mula-mula buat sekeping memang tak cantik tapi lama kelamaan okey ler..Bila sekeping dah masak alihkannya ke bawah terbalikkan supaya permukaan atas licin menghadap ke bawah..Kemudian gulung..Ulang sampai habis..Sedap di makan sengan kari.pengat durian dan sambal bilis..saya ada buat 3 semuanya..





No comments:

Post a Comment