Saturday, November 3, 2012

Kek Batik




Kek batik kali ni saya buat jenis susun-susun biskutnya cuma bezanya di sini biskut marie yang saya guna jenis coklat sebab suami tak  nak yang warna putih dia mintak warna coklat ikut kan je sebab suami yang nak makan kan..hik3..

Kek Batik

Bahannya

220 gm milo-yang peket kecik tu
250 gm butter
3 sudu makan serbuk koko-sy guna 1/2 peket van hauten
1 tin susu pekat manis-bg sy ni manis klu habiskan 1 tin jd pd yg kurang gemar manis kurangkan kuantiti susu ni yer)
biskut merie secukupnya

Caranya

Sediakna loyang yang bersih dan di alas plastik tujuan senang nanti nak kuarkan dia..Satu kan semua bahan2 kecuali butter ye dan masukkan bahan tadi ke dalam kuali baru masukkan butter...Guna kan api yang paling kecil sekali dan selalu di kacau untuk mengelak kan melekat dan hangit di bawahnya nanti..Kacau sampai kesemua bahan sebati dan berkilat..(sya tak masak mcm tuan resepi asal yang sampai berbintil2..saya masak dia mmg berkilat dan pekat)kemudian dh masak tutup api..Cedok 1 senduk buh dalam loyang susun biskut marie kemudian cedok lagi adunan coklat dan letak lagi di atas biskut begitulah ulang2 sampai habis..Dah siap boleh di sejukkan dalam peti ais..Kalau ada yang tak faham tentang stepnya boleh tengok di http://wendyinkk.blogspot.com/2010/08/batik-cake-or-hedgehog-cake.html


No comments:

Post a Comment