Saturday, November 10, 2012
Apam tepung gandum
Apam tepung gandum ni saya cuba resepi dari sis noraslinda bugal..memang jadi cuma tergebusss sikit..he3..
Apam tepung gandum
Bahan
500 gm tepung gandum-di ayak
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 peket yis maripan
secubit garam
pewarna -ikut suka nak buh kaler apa
kelapa parut putih di makan dengan apam-tapi saya x letak sbbnya xsempat nak beli dah habis..
Caranya
Loyang di sapu minyak sekeliling(saiz 10)..Yis di bancuh dengan 1/2 cwn air kacau dan ketepikan..Satukan tepung gandum gula,garam dan gaul rata..Masukkan bancuhan yis tadi sambil di tuangkan lebihan air tadi dan di kacau dengan senduk hingga adunan sebati,licin dan tidak berbiji-biji..Masukkan pewarna dan kacau lagi..Tuang adunan dalam loyang dan perap selama 1 jam(adunan akan naik 2 kali ganda)..Sementara menunggu apam naik boleh lah panaskan kukusan..Bila apam dah naik boleh lah di kukus selama 40 minit @ sehingga masak..Biar apam betul-betul sejuk baru boleh di potong dan di hidangkan bersama kelapa parut..
Note:- Kelapa parut hendak lah di kukus terlebih dahulu untuk tahan lama..
Terima kasih kak lin sbb kongsi resepi..Jadi lah lalink best..
Labels:
APAM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment