Monday, July 23, 2012

kek chiffon pandan


sedap lembut je suka tp syg 1000 kl syg nk buat bg garing luar sbb suami suka skl ank dh panjat tong gas nk buka tudung oven nk ngap..nsb sempat nmpk..jwbnya terpaksa lah di keluarkn cpt..hu3 tp tetap lembut cm payah nk potong sikit sbb lembut sgt..

KEK CHIFFON PANDAN
BHN:
6 biji telur ayam --asing putihnya
300gm gula halus
1/4 cawan minyak jagung
240gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh garam
1 cawan santan pekat - guna susu cair je
10 helai daun pandan --blend ambik patinya di campurkan dlm santan jadikan secawan

CARA:
1- Pukul 1/2 sukatan gula dengan kuning telur hingga putih warnanya,masukkan minyak jagung dan pukul lagi

2- Masukkan santan yang telah dicampur dengan pati pandan dan garam.

3- Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul rata.

4- Dalam bekas lain pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang kemudian masukkan baki gula halus dan pukul lagi hingga betul2 pekat - kalau terbalikkan tu tak jatuh ler..

5- Campurkan adunan tepung tadi ke dalam putih telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.

*** mai tak blend pun daun pndan guna esen pandan dan 
pewarna je..he.he.
cream of tartar mai ganti dgn cikit garam

No comments:

Post a Comment