SAMBAL BELACAN GORENG
BAHAN
10 biji cili Thailand merah * nak lebih atau kurang terpulang tahap kepedasan masing2 ya
10 biji cili Thailand hijau
1 inci belacan
1/2 biji bawang besar hiris
2 ulas bawang putih hiris
1 sudu air asam jawa pekat
sedikit minyak
garam dan gula
CARA
1. Panaskan sedikit minyak, dan gorenglah cili merah, hijau, bawang besar dan bawang putih sehingga wangi dan layu.
2. Kemudian masukan belacan yang telah di hancurkan dan goreng lah dengan api yang agak perlahan sebab kalau api yg kuat belacan ni akan kehitaman dan hangus nanti tak sedap pulak sambal kita tu.
3. Dah masak semua boleh lah di angkat dan tos kan
4. Masukan bahan goreng ni dalam blender kering tu kisar lah sekejab je, kalau lama akan hancur sangat pun tak sedap jugak.
5. Akhirnya boleh lah di tambah dengan garam dan gula jugak air asam jawa, dan rasa lah ikut pilihan sendiri, bagi akak lebih suka sambal tu ada sikittttt manis memang menambat selera.
Saya kurang suka dengan gula di dalam sambal belacan so tak letak..
No comments:
Post a Comment