Thursday, December 11, 2014

ROTI PURI


ROTI PURI

BAHANNYA-12 BIJI

2 cwn tepung gandum
1 sk yis maripan
minyak untuk menggoreng

BAHAN B

1/2 sk garam
3 sb minyak masak
2 sb gula
175ml air panas


CARANYA

CARA SAYA:-Air suam saya guna saya gaul kan gula dan garam siap2 dalam tu supaya hancur..Masuk minyak sekali..Dalam bekas lain satukan yis dan tepung lalu di gaul rata..Seterusnya tuang bahan B perlahan2 sambil di uli(jangan hbskan semua air takut terlembik)..Perap selama 30 minit..Kemudian bahagikn kepada 12 bahagian dan di bulat2kan..Canai doh nipis2 dan boleh lah di goreng..

TIPS:-Gunakan api sederhana..Api yang besar boleh menyebabkan roti tidah menggelembung..Semasa menggoreng hendaklah di simbah2 minyak ke atas roti ini dan bila menggelembung baru lah di terbalikkan..

No comments:

Post a Comment