CUCUR KEMBUNG MANIS
SUMBER:-SIS NORASLINDA BUGAL
CUCUR KEMBUNG MANIS
BAHAN-BAHAN
3 Cawan tepung gandum
3 Cawan air panas(air yang baru mendidih dan betul2 panas)
1/2 Cawan susu pekat manis(boleh lebih atau kurangkan mengikut citarasa masing2)
Secubit garam
CARA-CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.
Adunan akan menjadi doh dan melekat di tangan(macam kuih keria tu).
Biarkan doh agak sejuk/suam2 kuku baru boleh digoreng(supaya senang nak bulat2kan dengan tangan).
Pastikan minyak betul2 panas dengan api sederhana,celup/basahkan tangan dalam air,ambik doh tadi mengikut saiz yang kita nak,kepal2/bulat2 kan dan terus goreng.Masak hingga kekuningan
Masa dalam kuali bila nampak kuih dah boleh diterbalikkan selalu kacau2/kaup balik dengan sudip supaya kuih cantik bulatnya
BAHAN-BAHAN
3 Cawan tepung gandum
3 Cawan air panas(air yang baru mendidih dan betul2 panas)
1/2 Cawan susu pekat manis(boleh lebih atau kurangkan mengikut citarasa masing2)
Secubit garam
CARA-CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.
Adunan akan menjadi doh dan melekat di tangan(macam kuih keria tu).
Biarkan doh agak sejuk/suam2 kuku baru boleh digoreng(supaya senang nak bulat2kan dengan tangan).
Pastikan minyak betul2 panas dengan api sederhana,celup/basahkan tangan dalam air,ambik doh tadi mengikut saiz yang kita nak,kepal2/bulat2 kan dan terus goreng.Masak hingga kekuningan
Masa dalam kuali bila nampak kuih dah boleh diterbalikkan selalu kacau2/kaup balik dengan sudip supaya kuih cantik bulatnya
No comments:
Post a Comment