Monday, August 22, 2011
AYAM PAPRIK
AYAM PAPRIK
BAHANNYA:-
BEBERAPA KETUL AYAM(IKUT SUKA HATI NAK BYK MN TP DI POTONG KECIL2)
KACANG PANJANG,BUNGA KUBIS,CARROT,JAGUNG MUDA DAN TOMATO(DI POTONG KECIL)
3 ULAS BAWANG MERAH*DI TUMBUK
1 ULAS BWG MERAH-DI BELAH 4
1/2 INCI HALI-DI HIRIS HALUS
1 BATANG SERAI-DI KETUK
BEBERAPA CILI PADI IKUT KEPEDASAN MASING2 SUKA-DI KETUK
4 SUDU BESAR SOS TIRAM
4 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR KICAP PEKAT MANIS(SAYA GUNA JENAMA ABC)
3 HELAI DAUN LIMAU PURUT -KOYAK2KAN
2 SUDU TEPUNG JAGUNG-DI GAUL DENGAN SEDIKIT AIR
GARAM
1 CAWAN AIR
CARA-CARANYA
PANASKAN MINYAK TUMIS BAWANG DAN BAHAN KETUK DAN BAHAN HIRIS..SETELAH NAIK BAU MASUKKAN AYAM DAN GAUL RATA..SETELAH AYAM MASAK MASUKKAN SEMUA SOS DAN GAUL SEBATI..MASUK PULA SEMUA SAYURAN KECUALI TOMATO...MASUKKAN SEDIKIT AIR BERSAMA AIR TEPUNG JAGUNG TADI..AKHIR SEKALI BOLEH LAH MASUKKAN TOMATO DAN DAUN LIMAU PURUT..RASAKAN GARAM NYA..
Labels:
ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment