1 biji buah epal
30 g gula bersamaan dgn 3 sudu gula
sedikit serbuk kulit kayu manis(sy xguna sbb xde)BAHAN UTK KEK
50 g gula halus
secubit garam
1 sk baking powder*
50ml susu segar
90 g mentega-di cairkan
150 g tepung gandum*
ayak bahan bertanda*
caranya
kupas kulit epal buang biji dan potong dalam 3-5cm @ ikut suka..
buat karamel:-letak gula dlm periuk atau kuali bakar hingga menjdi karamel..kemudian masukkan epal..kacau dan biar hingga epal lembut @ kering air..padamkan api..
untuk kek..masukkan gula,garam ke dalam mentega yang telah di cairkan.kacau hgga gula hancur..pukul telur hingga kembang..kemudian masukkan mentega tadi dan bahan yang telah di ayak..kacau sebati..campurkan susu dan kacau sampai adunan sebati lagi..masukkan karamel epal dan kacau lagi..tuang adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170c selama 40 minit @hgga masak..bila dh siap boleh di wrap dgn plastik wrap dh sejuk boleh di simpan dalam peti ais..(sy xbuat pun guna plastik..)
30 g gula bersamaan dgn 3 sudu gula
sedikit serbuk kulit kayu manis(sy xguna sbb xde)BAHAN UTK KEK
50 g gula halus
secubit garam
1 sk baking powder*
50ml susu segar
90 g mentega-di cairkan
150 g tepung gandum*
ayak bahan bertanda*
caranya
kupas kulit epal buang biji dan potong dalam 3-5cm @ ikut suka..
buat karamel:-letak gula dlm periuk atau kuali bakar hingga menjdi karamel..kemudian masukkan epal..kacau dan biar hingga epal lembut @ kering air..padamkan api..
untuk kek..masukkan gula,garam ke dalam mentega yang telah di cairkan.kacau hgga gula hancur..pukul telur hingga kembang..kemudian masukkan mentega tadi dan bahan yang telah di ayak..kacau sebati..campurkan susu dan kacau sampai adunan sebati lagi..masukkan karamel epal dan kacau lagi..tuang adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170c selama 40 minit @hgga masak..bila dh siap boleh di wrap dgn plastik wrap dh sejuk boleh di simpan dalam peti ais..(sy xbuat pun guna plastik..)
No comments:
Post a Comment