Saturday, January 18, 2014
Ikan bilis tomyam
Sumber by LinaKz Shaari
Bahan:
Ikan bilis (goreng garing)
Cili api (ketuk)
Bwg besar (potong bulat)
Kiub tomyam
Daun limau purut
Cara:
Guna minyak lebih goreng ikan bilis tadi dan tumis cili api, bawang besar & daun limau purut sehingga naik bau, kemudian bubuh kiub tomyam dan kacau rata, bubuh ikan bilis ,perlahankan api dan kacau rata. Siap. Selamat mencuba.
Saya tomyam kiub xde saya guna je tomyam paste tu..sedap tq ye laling atas perkongsian resepi..
Cucur Roti
Cucur Roti
bahannya
4 keping roti-carik2 kan
daun sup-di hiris
daun bwng-di hiris
dada ayam-hiris nipis
2 bj telur
cili padi- hiris
caranya
gaul semua sekali gaul sebati ya..dah sebati kita bulat2kn dia pulak..dah bulat2 kan dgn comel boleh lah mula menggoreng dia..api jangan besar sangat tau nnt hangit roti tu sdgkn yg dalam xmsk lagi..1 perkara lagi,time bulat2kan roti tu lembik skit tau tapi jangan risau bl grg xkan terburai punya..pastu goreng lah cucur ni sll balik2kn dia yer..dh msk blh lah di ngap..
Chiffon Coklat Cake
bahan2 A:
6 biji kuning telor
2/3 cawan minyak masak
2/3 cawan susu cair
3/4 cawan gula
1/2 s/k garam
sedikit esen vanilla
1 cawan tepung di ayak
6 biji kuning telor
2/3 cawan minyak masak
2/3 cawan susu cair
3/4 cawan gula
1/2 s/k garam
sedikit esen vanilla
1 cawan tepung di ayak
1 cawan serbuk coklat di ayak
2 s/k baking powder diayak
~satukan bahan2 A dan pukul sehingga benar2 kembang dan tidak berbintik..
bahan2 B:
6 biji putih telor
2/3 cawan gula
1 s/k cream of tartar
~satukan bahan2 B dan pukul sehingga benar2 kembang dan berkrim.
~dan satukan bahan2 adunan A dan B tadi buat kaedak kaup balik sehingga sebati.
~masukan kedalam loyang dan bakar selama 50min api atas bawah //ikut oven masih2.suhu 170'c..
2 s/k baking powder diayak
~satukan bahan2 A dan pukul sehingga benar2 kembang dan tidak berbintik..
bahan2 B:
6 biji putih telor
2/3 cawan gula
1 s/k cream of tartar
~satukan bahan2 B dan pukul sehingga benar2 kembang dan berkrim.
~dan satukan bahan2 adunan A dan B tadi buat kaedak kaup balik sehingga sebati.
~masukan kedalam loyang dan bakar selama 50min api atas bawah //ikut oven masih2.suhu 170'c..
Tuesday, December 3, 2013
Slice Cheese Cake
Slice Cheese Cake
Sumber 1:- Mak long tipah
Sumber 2:- Duyung sweet laling
4-5 keping slice sheese (single)
200ml susu segar @ susu cair
4 biji telur (A)
asingkan putih & kuningnye pastikan x de sikit pon kuning
tercampo dlm putih telurnye
70gm gula halus
70 gm tepung kek
50gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
70gm butter
1 sudu kecil esen vanilla
CARA2NYE:
1.koyakkan cheese & camporkan dgn susu dan panaskan
atas api yg perlahan,bile cheese da hancur masukan butter
dan ketepikan.sejukkan ye..
2.pukul putih telur bersama 1/2 cwn gula halus hingga jd
merigue.
3.dlm bekas yg lain pukul kuning telur hingga kembang
masukkan dlm adunan cheese td,masukkan pula tepung
yg 3 jenis td sikit2(ayak semua ye)pukul sebati.
4.kemudian campurkan aduanan dgn merigue td sedikit2
secara kaup balik.
5.bile dah sebati,masukan dlm loyang yg d gris dan letakn
kertas minyak.bakar 170'c 20 minit tambah 140'c 40 minit.
* bakar steam bake.
Sunday, November 10, 2013
Apam coklat
Resepi ni saya gandakan tau..
Sumber :- Zanavilla blogspot
Apam coklat
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan minyak masak
- 1/2 cawan air
- 1 bj telur
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Cara-Cara:-
- Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
- Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
- Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!
Tuesday, November 5, 2013
Kek Mentega Coklat
Sumber resepi:=Noraslinda bugal
Kek Mentega coklat
BAHAN-BAHAN
250 gram butter
250 gram gula kastor
5 biji telur Gred A
1 sudu teh esen vanilla
250 gram tepung naik sendiri*
50 gram serbuk koko*
(Satukan bahan2 bertanda * dan ayak)
CARA-CARA MEMBUATNYA
Pukul butter dan gula kastor sehingga kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla.Pukul lagi
Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko
Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas baking paper dan gris sekeliling
Bakar selama 45 minit atau sehingga masak suhu 180'c,saya guna api atas bawah
Bila kek dah masak,keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai selama 10 minit,kemudian terbalikkan ke kedudukan asal
Friday, October 18, 2013
Kasih
Kasih
Ku lukiskan wajahmu di dada sutera
ku lakarkan memori indah
ku nyanyikan lagu rindu
ku bacakan puisi syahdu
ku bajai kelopak rindu
ku sirami api cemburu
dan ku simpulkan ikatan cinta
Andainya kau di sisi ku
akan ku luahkan segala kesakitan
dan kerinduan ini
Andainya hatimu berdegup resah
itulah tanda aku merinduimu
Subscribe to:
Posts (Atom)