MURTABAK ROTI
Resipi : http://www.myresipi.com/
Sumber : Ayu Jalinan Rasa
Bahan-bahan: ( 2 org )
4 keping roti - Ayu guna lebihan roti dari 8 keping roti
½ biji bawang besar - dihiris nipis
2 biji telur (sy guna size kecik) - Ayu guna 3 biji telur Grade B
Garam secukup rasa
Butter (nk guna margerine pun xpe)
Cara-cara:
1. Pecahkan telur dan gaulkan bersama bawang dan garam. (Ala2 nak buat telur dadar). Ketepikan.
2. Potong kepingan2 roti jadi dadu.
3. Panaskan kuali dengan butter. Guna butter secukupnye untuk menggoreng.
4. Bila kuali dah agak panas, baru masukkan roti tadi ke dalam bekas telur. Gaul sebati. Jangan lama sangat proses ni, sebab kita tak nak roti tu resap telur tu banyak sangat. Then, terus tuang dlm ceper or kuali tadi.
5. Guna api kecil, tak nak hangus kat luar, tak masak kat dalam. Dalam 10 minit, boleh la balikkan ia. Dah nmpk kekuningan, siap!
6. Sedap dimakan bersama cili sos. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment