Friday, March 14, 2014

Char kuew teow



Bahan utk 2-4 org

UTK PASTE

200 gm udang
250 ml air
4 ulas bwg putih di ketuk
6sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 kiub pati ikan bilis
2 sk garam(sy xletak sy guna sos tiram)
1 sk gula

UTK KUEW TEOW

300 gm kuew teow
1 sb cili giling
kerang/udang
sedikit kucai dan taugeh
2 biji telur

caranya

UTK PASTE

Rebus udang dgn air..bila udang hampir masak angkat udang dan toskan airnya..air rebusan jangan di buang..kupas udang..asingkn kepala udang tu dan kisar bersm air rebusan tadi..Tapis dan ketepikan air pati udang tadi..Campurkan semua bahan untuk paste dengan air pati udang tadi reneh hingga menjadi paste yang agak pekat..Matikan api dan biarkan paste sejuk dan boleh lah di simpan di dalam fridge..

UTK KUEW TEOW

Tumis lada boh(sy tumis bwg putih skit bg naik bau br buh cili) hingga naik bau dan masukkan 4 sb paste td..Masukkn udang yang telah di rebus dengan kerang..Biasanya penang char kuew teow agak berkuah so letak sikit air dalam 1/2 cwn..Air didih masukkan kuew teow,kucai ,taugeh dan kacau rata..Pecahkan telur kacau dan boleh lah di angkat..

Pastikan proses memasak char keuw teow ni api mesti kuat biar berasap kuali..ms menumis biar api tu masuk smpi ke dlm kuali br lah rs asap tu masuk dalam kuew teow ni..hu3 tlg klik iklan ye kwn2 sekalian..

No comments:

Post a Comment