LAPIS ROTI BERDAGING
Sumber Resipi : umi_e@myresipi (http://www.myresipi.com/
Sumber : Ayu Jalinan Rasa
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
(Ayu guna loyang bersize 21cm x 14cm x 8cm)
3 biji kentang di potong dadu
500 gm daging cincang (Ayu guna daging ayam cincang + 2 keping daging ayam burger + 3 batang sosej yang Ayu blend utk dapatkan kuantiti 500gm)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
12-14 keping roti
500 ml susu segar
3 biji telor
secubit garam
Parutan cheese (banyak ikut suka) - Ayu guna keju cheddar
Sedikit margerin untuk melenser
Cara-cara
1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
2. Satukan susu+telor+secubit garam. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
3. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi dan ramas-ramaskan kesemua roti tadi
4. Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
5. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
6. Ulangi proses di atas dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebihnya bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
7. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
8. Bakar dengan api sederhana selama 30-45 mins atau sampai lidi tak lekat (Ayu bakar guna oven dengan suhu 180°C & utk masa 45 min awal, Ayu bakar guna api atas bawah dan Ayu tambah lagi 10 min guna api atas jerk untuk bagi permukaan keju keperang²an)
9. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
9. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos
No comments:
Post a Comment