AYAM MASAK UNGKEP
sumber majalah rasa
bahannya
1 ekor ayam-di potong 8
1 bj kelapa-di ambil santannya
2 batang serai-di ketuk
garam dan gula secukup rasa
bahan kisar:
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
2 cn halia
2 cn kunyit hidup
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
gaulkan ayam yg di ptong bersama bahan kisar..perapkan sekejap..kemudian masukkan dalam kuali bersama serai dan santan..didihkan sehingga kuah kering..akhir sekali perasa kan secukupnya..sedia untuk di hidang..
saya saja buat kuah sbb sy suka berkuah..he3..
bahannya
1 ekor ayam-di potong 8
1 bj kelapa-di ambil santannya
2 batang serai-di ketuk
garam dan gula secukup rasa
bahan kisar:
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
2 cn halia
2 cn kunyit hidup
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
gaulkan ayam yg di ptong bersama bahan kisar..perapkan sekejap..kemudian masukkan dalam kuali bersama serai dan santan..didihkan sehingga kuah kering..akhir sekali perasa kan secukupnya..sedia untuk di hidang..
saya saja buat kuah sbb sy suka berkuah..he3..
No comments:
Post a Comment