Wednesday, September 28, 2011

SAMBAL UDANG PETAI


SAMBAL UDANG PETAI

by Nik Norsyella Asyekin on Wednesday, 28 September 2011 at 15:10
2 labu bawang besar*
7 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
(kisar bahan bertanda)
sedikit air asam jawa
4 sb cili kisar
garam,gula dan perasa
santan pekat 2 cawanudang
petai


caranya:

tumis bahan kisar iaitu bahan kisar bawang tu sehingga wangi..setelah itu masukkan cili kisar,garam,gula dan perasa..(ini cadangan ibu saya dr dulu kalau masak sambal biar masukkan garam gula sma awal2 supaya cili tu masak dengan betul)..kacau sehingga cili kite keluarkan minyak dan masak..kemudian masukkan air asam jawa,udang  kacau sehingga air udang itu keluar..masukkan pati santan..akhir sekali masukkan petai..jangan terlalu lama petai atas api kerana ianya akn lembik..saya masuk petai 4 minit je terus tutup api..


No comments:

Post a Comment