Friday, October 23, 2015




Nasi dagang terengganu
Bahannya
Nasi
Bahan-bahan:
1 kilo beras dagang-rendam semalaman
 sepot(pot rice cooker)pulut-rendam semalaman
2 biji kelapa-saya guna santan kotak yg sedang*
10 ulas bawang merah - dimayang halus*
2 in halia - mayang halus*
1 sudu besar halba*
1 sudu besar garam*
(satukan bahan bertanda)
Cara membuat:
Letak air ke dalam pengukus sehingga mendidih.
Masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak (nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit.
Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan dan kacau rata.Masukkan semula ke dlm pengukus bersama daun pandan dan kukus sehingga masak.Kukus lagi hingga 15 minit @ nampak wap nya keluar..Keluarkan nasi dan buat lagi hingga 3x buat ulang2..Dan akhir skl kukus hingga masak..
Gulai Ikan Aye
Bahannya

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol hitam saiz besar (lebih kurang 1 kg)
1 biji kelapa - ambil santan
3 sudu besar cili kering kisar - jika suka boleh tambah lagi
1 pek rempah gulai cap bunga rose (kacau dg air)
8 gram rempah masak cap bunga rose Sy guna je rempah kari ikan babas
10 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia -kisar
2 hiris lengkuas -kisar
2 keping asam gelugur
2 sudu besar gula melaka/gula atau secukup rasa-sy guna gula nise sekeping
10 biji cili kecil
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan kemudian direbus bersama 4 keping asam gelugor dan garam sehingga airnya tinggal separuh. Kalau rebus dan dibiarkan semalaman, lagi sedap.
(sy lebih suka rebus ikan dgn asam keping yg lebih br ada umphhh)
Dalam periuk lain panaskan minyak, tumis bahan bahan kisar, cili kisar sehingga garing dan masukkan rempah gulai dan goreng lagi sehingga naik bau dan pecah minyak.Masukkan santan, kacau sehingga hampir pecah minyak. Masukkan ikan, asam dan garam, renih sehingga pecah minyak dan agak pekat. Saya gunakan sedikit air rebusan ikan, jadi rasakan dulu asam garam sebelum dimasukkan asam dan garam supaya kuah tak terlebih masam pula. Masukkan cili padi. Renihkan sebentar. Bolehlah angkat dan dihidangkan.Gulai ni lebih enak jika dibuat lebih awal. Jika nasi dagang untuk sarapan, gulai boleh dibuat malamnya. Keesokan harinya gulai nya nanti lebih enak dan wangi serta cantik naik minyak nya.
Acar timun
Bahannya
Timun - hiris memanjang
Karot - hiris memanjang
1/2 biji bawang besar
Gula
Cuka secukupnya
Garam
Timun dan karot yang dihiris direndam dalam air garam.
Satukan cuka, gula dan garam sehingga hancur. Gula mesti lebih baru nampak ianya berkilat.
Masukkan bawang besar dan sayuran yang dihiris tadi.

No comments:

Post a Comment