Cornflake Madu Pedas Rangup
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 bungkus cornflake
- 1 bungkus roasted peanut (boleh juga menggunakan kacang tanah kopek yang dipanggang/goreng sendiri)
- 6 biji bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- sedikit cili giling/cili kisar
- madu secukupnya
- sedikit garam
- 100 g mentega
- ikan bilis(ni kita tambah)..
Cara-cara :
- Cairkan mentega di dalam kuali besar. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing. Kemudian masukkan cili giling/cili kisar secukupnya. Tumis lagi hingga garing.
- Masukkan madu dan sedikit garam. Kacau sebati.
- Masukkan kacang tanah dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan cornflake. Gaul-gaulkan hingga rata.
- Jika kurang manis atau minyak, tambahkan mentega dan madu. Gorenglah hingga garing keemasan. Tutupkan api.
- Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170C-180C.
- Sediakan dulang pembakar, taburkan cornflake tadi di atasnya. Ratakan. Kemudian bakarlah selama 5-7 minit atau sehingga garing keemasan. Jangan sampai hangus. Keluarkan dari oven, dan sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam balang.
- Kaedah bakar akan menjadikan cornflake ini semakin rangup dan bertahan lama. Selamat mencuba
- pssttttt kita xbkor pun last2 sbbnya kes terlupa..maaf pd kwn2 yg dh cb tu ye..hu3
No comments:
Post a Comment