Monday, August 22, 2011

AYAM GORENG KUNYIT




AYAM GORENG KUNYIT

Bahannya

2 keping dada ayam*(saya sental je mn ada xguna dada ayam dah)
2 ulas bawang putih-tumbuk*
1/2 inci halia-tumbuk*
1/2 sb serbuk kunyit*
1/2 sb sos tiram*
sedikit garam
(satu kan bahan bertanda dan perap 1 jam)
10 tangkai kacang buncis
6 biji cili padi -di ketuk ikut kepedasan
1 biji bawang besar-hiris
1 ulas bawang putih-hiris
1/2 cawan air
sos ikan secukupnya
daun bawang


caranya

panaskan minyak tumis bawang hiris hingga harum..kemudian masukkan ayam perap tadi dan kacau sebentar biar hingga kecut..tambah air dan biar hingga pekat sekali2 kacau ye..masukkan kacang buncis,cili padi dan sos ikan..masak sekejap dan rasa jika ok matikan api..tabur hirisan daun bawang..

garam jangan guna banyak sebab sos tiram dan sos ikan dah masin..dan gambar ni saya terlebih kunyit..hu3

TEH NANAS MADU


TEH NANAS MADU

Bahannya

3/4-1 cawan isi nenas-yg telah di dadu
1/2 cawan gula
1 helai daun pandan-di simpul
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 cawan air
1/4 cawan madu
air teh-rendam 100 ml air panas+2 sachet teh lipton


caranya

satukan isi nenas,gula,air,kulit kayu manis,bunga lawang dan daun pandan..masak hingga mendidih dan hingga gula larut..sejukkan..tuang dalam jug..tambah dengan air teh dan madu kacau rata lalu masukkan ais kiub..


ermmmm nyaman je rasa..selamat mencuba..
WebRepOverall rating 

PAJERI NANAS


sebiji nanas-yang kecil kupas kulit buang durinya dan potong bulat2
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(blender bahan bertanda)
1 tangkai kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
1 helai daun pandan-simpul
2 paket kecil rempah kari ayam baba
(bancuh bersama sedikit air)
sekeping manisan(gula kabung jenis nipis tu
garam,perasa dan gula
200 ml santan
sebungkus kerisik-yang kecik

caranya


panaskan minyak tumis daun pandan,bunga lawang kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga hingga terbit bau baru masukkan bahan blender..kemudian setelah bawang masak masukkan rempah kari dan kacau selalu supaya tidak melekat rempah2 tu dan tidak hangit..masukkan manisan/gula kabung..bila dah pecah minyak masukkan santan,garam perasa dan gula..akhir sekali baru masukkan nanas dan kerisik..


ps//ada setengah org letak udang kering saya tidak suka pada rasa udang kering sbb sini ssh nk cari yg elok jd saya xletak..dalam resepi ni mmg gunakan udang kering tp xbuh rs pajeri tetap sm xlari rsnya..he3


selamat mencuba...

ASAM PEDAS AYAM BEREMPAH


1 ekor ayam-sy xgn 1 ekor
2 biji terung bulat
2 batang serai-di titik
2 kuntum bunga kantan
1 1/2 cawan cili kisar-saya guna hny 4 sb
2 inci hali-di titik
1 inci lengkuas-di titik
9
(halia dgn lengkuas saya kisar sekali dgn bahan kisar)
`1 cawan jus asam jawa-saya guna 1 mangkuk
air secukupnya
garam dann perasa
daun kesum


bahan kisar

12 biji bawang merah-saya guna hny 1 biji
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 sb ketumbar
1/2 sk jintan halus
1/2 sk jintan kasar
1/2 sk lada hitam biji


caranya

panaskan minyak tumis bahan kisar hingga harum..masukkan cili kisar dan kacau hingga terbit minyaknya..guna kan api yang sederhana..masuk ayam dan gaul rata..masuk air setelah ayam kecut sedikit dan biar mendidih masukkan asam jawa dan terung..rasakan dengan garam dan perasa..

saya gaul boleh segenggam asam jawa dgn air dlm mangkuk..dh buh asam jawa saya letak air hny sedikit..terung tu sy ltk dgn ayam sekali sbb terung lmbt masak kan..selamat mencuba pada sahabat2 saya..

ASAM TEMPOYAK


1 sudu tempoyak
1/2 cawan air masak
lada ikut kepedasan- dihiris
1/2 biji bawang besar


caranya

campurkan semuanya..kacau dengan sudu hingga hancur tempoyak..dan nmpk pekat sedikit..boleh di makan dgn ikan bakar..selamat mencuba.

DAGING GORENG ALA PATTAYA(RESEPI ASAL CHEF WAN)


500 gram daging batang pinang
1/2 cawan hirisan rebung-sy xletak sbb puas cari kat pasar x ada..hu3
1/3 biji lada benggala merah hijau kuning di dadu-sy xdadu ikut dan jer..
1 genggam daun selasih
1 biji bawang besar-potong bulat
1 sb sos tiram
1 sb sos cili thai
1/2 sb gula
sos ikan secukup rasa
1 sk tepung jagung+2 sb air
2 biji cili merah*8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*
(tumbuk bahan bertanda-sy kisar)
1/2 cawan air


caranya

panaskan minyak tumia bahan tumbuk hingga harum tambah sos cili dan sos tiram..masukkan daging kacau dan masak hingga daging kecut..tuang sedikit air dan biar daging lembut..masuk rebung dan semua jenis lada benggala bersama bawang..gaul rata..tambah sos ikan dan gula..msukkan bancuhan tepung jagung masak hingga pekat akhir sekali masuk daun selasih.masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api..

Friday, July 1, 2011

Untuk Yang Tersayang




Sayangku,
kenalilah musim hujan yang basah
dan kemarau yang meranggaskan daun-daun kering
di sepanjang hari dalam dua belas purnama
karena cintaku bersemi di dua musim

kenalilah gelisah angin di antara buluh-buluh bambu
yang meliuk ke kanan dan meliuk ke kiri
yang menggemerisik di antara sunyi
karena ada bisikan tentang gelisahku
ketika senja turun di bukit-bukit tak berpenghuni
ada rona yang dilukiskan pada latar langitnya
merah membara dan kadang-kadang lembayung
kenalilah warnanya yang disapukan dari rinduku
sayangku,
malam-malamku adalah catatan tentang cinta
dinginnya menghangatkan dan memberi aroma rasa
aku jejaki purnama yang tenggelam di antara awan
dan aku ingin terbenam bersama cinta yang kau bawa