Friday, October 23, 2015




Nasi dagang terengganu
Bahannya
Nasi
Bahan-bahan:
1 kilo beras dagang-rendam semalaman
 sepot(pot rice cooker)pulut-rendam semalaman
2 biji kelapa-saya guna santan kotak yg sedang*
10 ulas bawang merah - dimayang halus*
2 in halia - mayang halus*
1 sudu besar halba*
1 sudu besar garam*
(satukan bahan bertanda)
Cara membuat:
Letak air ke dalam pengukus sehingga mendidih.
Masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak (nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit.
Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan dan kacau rata.Masukkan semula ke dlm pengukus bersama daun pandan dan kukus sehingga masak.Kukus lagi hingga 15 minit @ nampak wap nya keluar..Keluarkan nasi dan buat lagi hingga 3x buat ulang2..Dan akhir skl kukus hingga masak..
Gulai Ikan Aye
Bahannya

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol hitam saiz besar (lebih kurang 1 kg)
1 biji kelapa - ambil santan
3 sudu besar cili kering kisar - jika suka boleh tambah lagi
1 pek rempah gulai cap bunga rose (kacau dg air)
8 gram rempah masak cap bunga rose Sy guna je rempah kari ikan babas
10 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia -kisar
2 hiris lengkuas -kisar
2 keping asam gelugur
2 sudu besar gula melaka/gula atau secukup rasa-sy guna gula nise sekeping
10 biji cili kecil
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan kemudian direbus bersama 4 keping asam gelugor dan garam sehingga airnya tinggal separuh. Kalau rebus dan dibiarkan semalaman, lagi sedap.
(sy lebih suka rebus ikan dgn asam keping yg lebih br ada umphhh)
Dalam periuk lain panaskan minyak, tumis bahan bahan kisar, cili kisar sehingga garing dan masukkan rempah gulai dan goreng lagi sehingga naik bau dan pecah minyak.Masukkan santan, kacau sehingga hampir pecah minyak. Masukkan ikan, asam dan garam, renih sehingga pecah minyak dan agak pekat. Saya gunakan sedikit air rebusan ikan, jadi rasakan dulu asam garam sebelum dimasukkan asam dan garam supaya kuah tak terlebih masam pula. Masukkan cili padi. Renihkan sebentar. Bolehlah angkat dan dihidangkan.Gulai ni lebih enak jika dibuat lebih awal. Jika nasi dagang untuk sarapan, gulai boleh dibuat malamnya. Keesokan harinya gulai nya nanti lebih enak dan wangi serta cantik naik minyak nya.
Acar timun
Bahannya
Timun - hiris memanjang
Karot - hiris memanjang
1/2 biji bawang besar
Gula
Cuka secukupnya
Garam
Timun dan karot yang dihiris direndam dalam air garam.
Satukan cuka, gula dan garam sehingga hancur. Gula mesti lebih baru nampak ianya berkilat.
Masukkan bawang besar dan sayuran yang dihiris tadi.

Saturday, October 10, 2015

Kuih Tepung Bungkus




Tepung bungkus
Bahannya
Bahan-bahan (inti):
1 biji kelapa inti - diparut
(cara menentukan kelapa yang sesuai untuk membuat inti ialah kulitnya hijau, sabutnya masih basah dan tempurungnya belum hitam)
2 keping gula Melaka
Sedikit gula merah India (jika gula Melaka agak pudar warnanya)
Daun pandan
Gula putih secukupnya
Sedikit air
2 sudu tepung gandum
Secubit garam
Cara-cara:
Masak air dengan gula. Masukkan daun pandan.
Jika menggunakan gula merah India, tapis dahulu air gula dan tuang semula dalam kuali.
Bila air gula sudah mendidih, masukkan kelapa dan masak hingga kelapa agak pekat.
Tambah gula putih jika masih kurang manis. Masukkan tepung gandum dan masak hingga inti agak kering dan melekit. Perasakan dengan secubit garam.
*Inti kuih memang agak manis, sebab itu ia agak melekit dan mudah digentel. Jika kurang manis, inti akan sedikit berderai. Begitu juga jika kelapa yang agak tua, menyebabkan inti sedikit berderai walaupun telah dicampur dengan tepung.
Sejukkan sebentar dan gentelkan anggaran sebesar duit sepuluh sen.
Bahan-bahan pembalut inti (tak tahu nama sebenar part ni)
1 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung pulut hitam *jika gunakan pulut putih sahajapun tak jadi masalah
Air secukupnya
Cara-cara:
Bancuh tepung dengan air hingga adunan tidak melekat pada tangan.
Ambil sedikit adunan tepung pulut, leperkan dan balut inti. Buatkan seperti bebola. Ketepikan.
(sy x guna tepung pult hitam)
Bahan-bahan badan kuih (Aduh tak glamer langsung nama)
1 ½ cawan tepung beras
6 cawan santan pekat
Garam secukupnya
Daun pandan
Cara-cara:
Bancuh santan dengan tepung hingga tepung larut.
Masukkan garam dan daun pandan.
Masak dengan api perlahan hingga naik wap dan adunan menjadi kental. Pada pertengahan proses ini, adunan akan menjadi sedikit berketul-ketul, jangan khuatir. Kacau cepat-cepat dan bila adunan ini masak, ketulan tersebut akan hilang.
Cara untuk assemble kuih :
Celupkan bebola inti yang telah dibalut dengan tepung pulut ke dalam adunan badan kuih.
Cedokkan ke atas daun pisang yang telah dilayur.
Buat dua biji untuk menepati panggilan kuih puteri dua sebilik. Jika kuih puteri satu asrama, letaklah berbiji-biji lagi. LOL.
Bungkus dengan kemas.
Susun dalam loyang dan kukus kira-kira 10 minit. Jika telah nampak wap keluar dari penutup pengukus, biarkan dalam 2-3 minit lagi untuk memastikan bahagian tepung pulut benar-benar masak.