Monday, June 15, 2015

Apam Pisang



Apam pisang

Sumber :- Kak Yatie sinar kehidupan ku

Bahan-bahan :
  • 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan - saya guna pisang yg dah di lenyek dlm 1 cwn
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara2nya :
  1. Panaskan kukusan. Glis loyang dengan sedikit marjerin dan taburkan tepung. Ketepikan.
  2. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
  3. Lenyek pisang hingga hancur dan ketepikan dulu.
  4. Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.
  5. Masukkan minyak dan sebatikan.
  6. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
  7. Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan kacau hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang.
  9. Kukus dengan api sederhana selama 40 minit.
Nota :
  1. Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
  2. Boleh tambah cokelat urai ke dalam adunan jika suka.
  3. Jika guna acuan kecil2 dan comel2, kurang masa mengukus. 15 minit sudah memadai.

Friday, June 5, 2015

Kuih Kasturi



Saya dah byk kl wat kuih ni tapi xberjaya ada yg keras tapi resepi dr akk Jalinan Rasa mmg sll sy cb xpernah mengecewakan..Alhamdulillah mnjd dgn jayanya..Tq akk sygggg.Halalkn eh resepinya..Saya copy eh..
KUIH KASTURI / KUIH RENGAS
Resipi : purplerossa @ myresipi (http://www.myresipi.com/top/detail/15305)
Sumber : Ayu Jalinan Rasa
Bahan-bahan ( 17 biji )
Bahan inti :
1 cawan kacang hijau
3/4 cawan gula
1/2 cawan kelapa parut
8 gelas air
Bahan untuk adunan tepung:
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu besar margerin atau butter
1 sudu kecil pewarna kuning
1/2 cawan air
Cara-cara
1. Basuh kacang hijau dan toskan. Kemudian masukkan lebih kurang 8 cawan air dalam periuk dan rebuskan kacang ni smpai empuk
2. Bila air hampir kering,kacau sentiasa. Masukkan gula,garam dan kelapa parut dan kacau sebati. Biar mendidih
3. Bila dah mula kering, perlahankan api dan kacau sentiasa supaya tak melekat. Kacang dah consider masak bila takde lagi ledakan2 supernova. Lepas tu,tutup api dan biarkan kacang sejuk bebetul.
4. Setelah inti yang dibuat tadi sejuk, bolehlah dibuat bulat2, dan kemudian dileperkan sebelum dicelup tepung untuk digorengkan nanti
5. Untuk membuat adunan tepung/batter, campurkan tepung beras, tepung gandum, butter, garam dan gula dalam mangkuk. Kemudian masukkan air perlahan2 sambil dikacau dengan pemukul telur agar sebati. Masukkan pewarna kuning dan sebatikan
6. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Celupkan inti tadi dalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas tisu dapo.
7. Siap untuk dihidangkan time breakfast atau minum petang.makan panas2 sedaaap!